زعفران در اقتصاد ایران

  • تاریخ انتشار : 2017/12/15
  • دسته بندی : زعفران
  • نظرات : 0

سابقه کشت زعفران به بیش از 2500 سال قبل بر می گردد و این گیاه ظاهراً بومی یونان و مناطق مدیترانه ای است، ولی عده ای بر این اعتقاد هستند كه رویشگاه اولیه زعفران در دامنه كوه های زاگرس بویژه ناحیه الوند در ایران بوده است. هر چند در گذشته این گیاه در ایران مركزی كشت می شده است در حال حاضر زراعت آن به جنوب خراسان و چند نقطه دیگر كشور از جمله  فارس، كرمان و یزد محدود شده است. ایران بزرگترین تولید كننده زعفران در جهان است و بیش از 90%زعفران جهان در ایران تولید می شود.

زعفران در اقتصاد ایران

زعفران در اقتصاد ایران

این گیاه دارای امتیازات ویژه ای از قبیل نیاز به آب كم، فصل رشد مطلوب از نظر كشاورزان پاییز و زمستان و اوایل بهار و اشتغال زایی فراوان دارد و یكی از منابع اصلی درآمد كشاورزان تولید كننده زعفران می باشد. هر هكتار زعفران در طول یك سال زراعی 270 نفر روز كار تولید می كند كه با توجه به سطح زیر كشت 47208 هكتاری آن سالانه بیش 7/12 میلیون نفر روز كار ایجاد می گردد. تولید زعفران ایران در سالهای مختلف دارای نوسانات زیادی است و عمدتاً تابع نزولات جوی در مناطق تولید است.

میزان صادرات زعفران و اهمیت زعفران در اقتصاد ایران

تولید زعفران ایران در سال 1395 به میزان 200 تن بوده كه بخش اعظم آن نیز به خارج از كشور صادر شده است. به دلیل گرایش جامعه به مصرف افزودنیهای طبیعی به جای انواع شیمیایی و سنتزی در مواد غذایی، استفاده از زعفران نیز به عنوان یك رنگ و طعم دهنده طبیعی رو به فزونی گذاشته است. امروزه زعفران در صنایع پخت و پز، قنادی، نوشابه و مصارف دارویی كاربردهای فراوانی دارد و اخیراً به دلیل اثرات بیولوژیكی مفید و خصوصاً ضد سرطان بودن آن مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر كلاله زعفران كه بخش تجاری آن است از بقیه اندامهای آن نیز می توان استفاده نمود. از گلبرگ زعفران می توان رنگ خوراكی تهیه نمود، زیرا این بخش از گل دارای رنگیزه از نوع آنتوسانین می باشد. برگ زعفران در تغذیه دامهای اهلی قابل مصرف است و از بنه های كوچك كه برای بذر مناسب نیستند نیز می توان در صنایع نشاسته سازی استفاده نمود.

 

جهت خرید زعفران درجه 1 ، خرید زرشک اعلاء و خرید نبات اصل می توانید روی بنر زیر کلیک کنید

خرید زعفران

خرید زعفران

  نظرات